KURUCULARIMIZ

Mersin Liselileri Derneği’nin temelinde, adı sonra Tevfik Sırrı Gür Lisesi olarak değiştirilmiş olan Mersin Lisesi yatar. Mersin’de 1945 yılına kadar lise yoktur. Ortaokulu bitiren birçok öğrenci lise öğrenimi göremez. 1945 yılında ilk lisenin açılmasıyla Mersinli gençlere de lise öğrenimi yapma yolu açılmış olur. Bu nedenle, o dönemlerde Mersin Lisesi’nde okumuş olan öğrenciler kendilerine verilen bu fırsatın değerini çok iyi bilirler. Liseyi bitirenlerin çoğu Ankara ve İstanbul’daki üniversitelerde yüksek öğrenim yaparlar. Mersin’de iş olanağı bulanlar geri döner. Bir kısmı da ya devlet memuru olarak yurdun çeşitli bölgelerinde görev alır, ya da İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde çalışmaya başlarlar.

İşte, İstanbul’da yaşamakta olan bu eski mezunlardan bir grup İstanbul’a yerleşmiş eski öğretmenleriyle de bağlantı kurup bir araya gelmeye başlarlar. Zamanla halka genişler. Bir toplantıda, Edebiyat Öğretmeni Ziya Arıkan dernekleşme fikrini ortaya atar. İşlemlere başlanır, ama derneğin kuruluşu ancak 1985 yılında gerçekleşir. Beden Eğitimi Öğretmeni Hasan TEKİN öncülük yapar, ancak kendisi halen devlet memuru olduğu için yönetimde yer alamaz. Kurucu Başkanlığı Gazanfer UĞURAL üstlenir ve derneğin merkezi de onun bürosu olur.

Kurucu Heyet

Gazanfer UĞURAL (Mak. Y. Müh.)

Güngör ARIBAL (Seramikçi -Ressam)

Tuncer AKSOY (İnş. Y. Müh.)

Necla TEKİN (E. İng. Öğr.)

Tuncay ÖZGENEL (Ressam)

Güler ÖZKUL (Mimar)

Derviş AYDENİZ (Y. Mimar)

Özlem duygularıyla bir araya gelmişlerdir, ama dernekleşme söz konusu olduğunda amaç genişletilir. Tüzük, üyelerle ilgili maddelerin yanı sıra, Mersin il merkezi ve ilçelerindeki liselerden mezun olup da yüksek öğrenim yapmak amacıyla İstanbul’a gelen öğrencilere destek olmak, maddi zorluk içinde olanlara burs vermek, iyi yetişmelerine katkıda bulunmak gibi amaçları da içerir.

Derneğin amaçlarından biri de Mersin’in kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmaktır. Derneğin kuruluşu Mersin’de de ilgiyle karşılanır. Böylece Mersin ile de bağlantı kurulur.

Mersin Liselileri Derneği geçen yıllar içinde amaçları doğrultusunda birçok çalışma yapmıştır. Çalışmalarına aynı hızla devam etmektedir.

Öte yandan, artık hayatta olmayan eski başkanlarımız Müfide İLHAN ile Gazanfer UĞURAL ve yönetim kurulu üyelerimizden Derviş AYDENİZ, Abidin TANRIKULU ve Berkay CERİTOĞLU’nu  geçen yıllar içinde yitirdiğimiz öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız ve Derneğimizin dostlarını rahmetle anıyoruz.

Kurucularımız: Hoş Geldiniz